Capacitatea de a deosebi vinurile poate atinge nivele nebanuite. Somelierii celebri au un simt gustativ si olfactiv antrenat de-a lungul a zeci de ani astfel incat pot deosebi rapid si fin mii de tipuri si branduri de vin. Este o meserie in sine, care necesita timp si antrenament. Asta nu inseamna ca nu putem distinge cateva caracteristici de baza.
In primul rand, clasificam vinurile dupa:
- Culoare (rosii, albe si roze)
- Concentratia de zaharuri (seci, demiseci, demidulci si dulci)
- Gradul de maturare al strugurilor (de masă, de calitate superioara, de orgine controlata)
- Regiune/Tară: Romania (Murfatlar, Cotnari, etc), Franta, Italia, Spania.. etc
- Vechime (proaspat, tanar, matur, vechi)
- Soiuri (românești: Feteasca Alba/Neagră/Regala, Grasa de Cotnari, Tămâioasa Românească și respectiv internationale: Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Rieslingul, Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir)
Tipuri de vin în funcție de culoare
- Vinurile roșii sunt foarte apreciate pentru vigoarea si intensitatea gustului, fiind asociate de obicei cu carnuri rosii (porc, vita, curcan, miel, vanat), pizza, paste cu un sos mai greu (Feteasca Neagra, Negru de Dragasani, Shiraz, Merlot). Culoarea acestor vinuri este dată de pielița bobului de strugure: cu cat timpul în care mustul a stat în contact cu pielița este mai lung, cu atat culoarea este mai intensa.
- Vinurile albe sunt apreciate pentru rafinamentul lor, sunt vinuri subtiri, cu un volum de alcool mai scazut si se asociaza de obicei cu mancaruri precum peste, fructe de mare, preparate vegetariene, branzeturi, salate, aperitive, fiind specifice mesei de pranz. Aceste vinuri provin din soiuri de struguri precum: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling ori Muscat Ottonel
- Vinurile roze se produc din struguri roșii din must care rămâne foarte puțin timp în contact cu pielița bobului de strugure.
Tipul vinurilor in functie de concentratia de zaharuri:
Cel mai consumat tip de vin este cel sec, dar exista 4 mari categorii:
- SEC– nu mai contine zahar fermentabil, concentraţie de zaharuri între 0 si 3.0 gr/litru
- DEMISEC – concentraţie de zaharuri între 4, 01 si 12 .0 gr/litru
- DEMIDULCE– concentraţie de zaharuri între 12.01 si 45.0 gr/litru
- DULCE – concentraţie de zaharuri de peste 45.01 gr/litru
Tipuri de vin în funcție de gradul de calitate și maturare a strugurilor
În funcție de gradul de calitate vinurile se impart astfel:
- Vinurile de masă, destinate consumului curent, nepretentioase, au o tărie alcoolica scăzută, între 8,5 și 9,5 %. Sunt vinuri de zi cu zi.
- Vinuri de calitate superioară – Le putem recunoaste usor pentru ca sunt marcate distinct de catre producatori cu inscriptii precum VS, IG sau VSIG completate de proveniența geografică, precum și soiul de struguri din care au fost produse. Au o tărie alcoolică ce incepe de la 9,5%.
- Vinuri de origine controlată, altfel denumite vinurile DOC (Denominazione di Origine Controllata) sunt ceva mai tari si bune, au minimum 11% tarie alcoolica si sunt certificate special, avand pe eticheta aplicata o holograma speciala. In interiorul acestei categorii exista numeroase diferentieri in functie de tara de provenienta a vinului sau gradul de maturitate al vinurilor la momentul culegerii.
Comenteaza